Cara Masak Tempoyak Petai Ikan Bilis
Selepas menumis masukkan tempoyak sedikit air dan petai. Tumis bawang kecil dan bawang putih.
Seterusnya masukkan air asam jawa garam dan.

Cara masak tempoyak petai ikan bilis. Panaskan minyak goreng ikan bilis separuh masak. Masukkan tempoyak ikan bilis petai dan sedikit air tunggu sehingga petai layumasak. Ikan bilis Kacau sehingga naik bau masukkan petai.
Keluarkan minyak masak dan hanya tinggalkan sebahagian untuk tumis kisaran bawang holand bawang putih dan cili kampung tadi. Masukkan ikan bilis dan daun kunyit. Cili padi 15-25 biji ikut tahap kepedasan yang diinginkan Cili merah 1-2 biji.
Menggunakan minyak yang sama tumis bawang merah bersama bahan kisar. Azie 4262014 Ikan Bilis Lauk Pauk Masakan Tradisional. Masukkan ikan bilis dan petai kacau rata.
Akhir sekali masukkan ikan bilis dan gaul sehingga sebati. Goreng Ikan Bilis separuh garing 3. Petai ni kalau nak rangup2 masukkan lewat tapi kalau nak petai masak sekali masukan awal pun takpe - terpulang.
4Kacau sampai agak-agak masak. Panaskan minyak masak goreng dulu ikan bilis kejap angkat dan ketepikan. 28062021 CARA MEMBUAT 1.
13112011 Petai belah dua basuh tos. Masukkan sos tiram dan asam keping. Cara cara penyediaan.
Masukkan Garam gula dan perasa secukupnya. Masukkan tempoyak kacau seketika dan masukkan ikan bilis. Tumiskan bawang besar dan bahan yang telah dikisar.
Ikan bilis dan masak lagi. Masukkan petai cili api dan bawang besar. Dah sebati baru masukkan tempoyak dan 1 cawan air.
Hirisan daun kunyitnak basah-basah sikit tambah la air sikit. Masukkan sedikit air ke dalam kualiperiuk Masukkan tempoyak Kacau seketika Kemudian masukkan bahan2 yang ditumbuk serai daun kunyit. Masukkan sedikit air kacau dan masak hingga semua bahan mesra dan menjadi pekat.
Gorengkan ikan bilis sehingga garing kemudian letakkan ke tepi. Akhir sekali masukkan ikan bilis. Lebih banyak ikan bilis dan petai lebih enak.
Sambal Tempoyak Ikan Bilis. Dah Siap Dan Sangat Simple. Itulah perkongsian ikhlas yang Allah janjikan ganjaran pahala yang besar.
Bolehlah dihidangkan dengan nasi putih panas2. Jika terlalu pekat boleh tambah air lagi. Kurangkan sedikit minyak goreng ikan bilis tadi.
Basuh dan toskan ikan bilis. Akhir sekali masukkan hirisan bawang dan garam. Masukkan Tempoyak Air dan Serai.
Kacau sebati sehingga sedikit pekat. Panaskan periuk dan minyak. Sebelum diangkat masukkan daun kunyit gaul seminit dan angkat.
6Agak-agak dah pekat ikut citarasa masing-masing baru masukkan petai. Biarkan bawang besar layu. Kemudian masukkan garam gula dan kacau sehingga sebati.
02072021 CARA MEMBUAT 1. Bahan-bahan untuk dikisarditumbuk. 21062021 3Masukkan ikan bilis.
Kemudian goreng pula petai. Rasakan biar secukup rasa. Keluarkan minyak masak dan hanya tinggalkan sebahagian untuk tumis kisaran bawang holand bawang putih dan cili kampung tadi.
Saya pelajari resepi ini dari sahabat fb saya Puan Jamaliah Ibrahim yang sentiasa sudi berkongsi resepi tanpa sebarang syarat. Perasakan dengan garam perasa. Kisar bawang holand bawang putih dan cili api kampung.
Sambal Tempoyak Ikan Bilis PetaiBahan-bahan-200 gm ikan bilis-2 Papan petai-20 biji cili padidikisar-12 inci kunyit hidup dikisar-4 Sudu besar tempoyak-. Masukkan bahan tumbukblend dan petai tumis hingga naik bau. Dalam minyak yang sama taditumis cili padi dan tempoyak sehingga naik bauHmmmmmmmm satu rumah bau.
Selepas menumis masukkan tempoyak sedikit air dan petai. Masukkan bawang merah ikan bilis dan cili padi goreng sampai garing. Tumiskan bawang besar dan bahan yang telah dikisar.
Boleh jugak dicicah dengan jemput2 bawangbilis. Masukkan bahan kisar dan tumis sehingga naik bau 4. Gorengkan ikan bilis sehingga garing kemudian letakkan ke tepi.
Masukan bawang besar daun kunyit serbuk kunyit tadi tunggu sehingga kesemua bahan masak kemudian padamkan api dan sedia di hidangkan. Jika tempoyak terlalu masam campurkan sedikit gula. Apabila ikan bilis telah kelihatan masak baru masukkan petai.
Bawang putih 2 ulas. Kisar bawang holand bawang putih dan cili api kampung. Kacau sehingga wangi dan pecah minyak.
Tumbuk cili padi secubit garam dan gaul bersama tempoyak. 19042011 Masukkan petai dan masak hingga petai lembutmasak. 09062021 CARA MEMBUAT 1.
Basuh dan toskan ikan bilis. Kemudian masukkan garam dan kacau. Bahan-bahan Sambal tempoyak ikan bilis petai-Ikan bilis rendam tumbuk Tempoyak Cili padi tumbuk Bawang merah tumbuk Daun kunyit hiris Tempoyak Minyak sedikit Cara membuat Sambal tempoyak ikan bilis petai-Memula panaskan minyak.
Blendtumbuk semua bahan yang bertanda Goreng ikan bilis hingga garing ketepikan. Masukkan tempoyak kemudian gaul sehingga rata. Goreng ikan bilis sampai garing dan asingkan.
2 days ago Panaskan minyak masak dan tumiskan bahan tumbuk sehingga naik bau. Kacau 3-4 kali terus tutup api. Masukkan tempoyak dan garam.
Masukkan tempoyak dan petai kemudian gaul sehingga rata. Masukkan tempoyak kacau mesrakan dan masukkan air. Goreng ikan bilis sampai garing dan asingkan.
Sambal Ikan Bilis Tempoyak Resep Masakan Asia Masakan Malaysia Resep Kari
Sambal Lemak Tempoyak Petai Sama Cendawan Kukur Masakan Makanan Dan Minuman Makanan
Komentar
Posting Komentar