Macam Mana Goreng Ikan Bilis Rangup
SIMPAN DALAM BEKAS KEDAP. Sama macam goreng keropok.
Masukkan sedikit garam ke dalam minyak supaya kentang tidak melekat.
Macam mana goreng ikan bilis rangup. Ramai lagi yang tak tahu rupanya macam mana untuk ikan bilis kekal rangup walaupun dicuci bersih. Kadang tu pulak bila goreng dia jadi lembik ada yang hancur lunyai semacam je. Mudah nak digoreng lebih rangup dan tak liat.
Ketepikan kesemua bahan yang telah digoreng. Panaskan kuali panaskan minyak masak yang banyak dan goreng pucuk ubi sehingga rangup. 1 kg ikan bilis kopek 4 10 keping tempe rega 50 sen 250 gram cili padi hijau 50 gram cili api 200 gram bawang putih 50 gram asam jawaambil airnya 300gram gula putih 2 sudu besar chikenstock 2 sudu teh garam 5 sudu besar gula flame.
29062021 Semasa menggoreng perlahankan api agar ikan bilis yang digoreng tidak cepat hangus. Sebab ramai yang memilih untuk tidak cuci ikan bilis. Resepi 1kg ikan bilis.
Suka saya share di sini untuk manfaat semua. 09102019 Apa pun alasannya tak kisahlah. Boleh dimakan bersama nasi lemak bubur nasi dan juga boleh dijadikan rencah dalam nasi goreng.
Ada juga ikan bilis yang liat nak gigit pun payah. 08052019 Bila dah garing angkat dan toskan macam biasa. 20112015 Bila dah sejuk masukkan ikan bilis yang telah digoreng dan gaul rata.
Rahsia Ikan Bilis Rangup Ramai lagi yang tak tahu rupanya macam mana untuk ikan bilis kekal rangup walaupun dicuci bersih. Gunakan api sederhana kecil. Goreng sehingga garing angkat dan toskan.
Kalau nak bilis itu betul-betul ranggup minyak haruslah cukup panas. Untuk persediaan lauk di bulan ramadan. Kemudian gorengkan pula ikan bilis sehingga garing.
Ii Garam Taburkan sedikit garam dalam minyak panas. Selepas itu goreng ikan seperti biasa. Dalam minyak yang sama goreng pula kacang tanah.
Pilih Ikan Bilis Berkualiti. Jangan diletak garam pada sambal tumbuk tadi sebab Bilis sudah masin. 21102020 Rahsia ikan bilis rangup.
1Cuci ikan bilis bersih sebersihnya. Pastikan sambal cili padi betul-baru sejuk baru masukkan ikan bilis supaya ikan bilis kekal rangup. Buang minyak yang berlebihan setelah sambal masak supaya ikan bilis tak cepat lemau.
Kemudian goreng tempe sehingga garing. 28012021 1 ketul ikan masin kurau -sebesar tapak tangan ikan masin kurau goreng kiraikan isinya blender kering Segenggam cili kering -rebus basuh toskan dan blender kering. Tapis tos kan bagi kering sedikit saya tos lebih kurang setengah jam sebab kalau tak tos nanti bergumpal dengan tepung jadi cekodok pulak ikan bilis.
Goreng ikan bilis hingga rangup dan toskan. Cuci ikan bilis bersih-sebersihnya. Terdapat pelbagai jenis ikan bilis yang dijual dan harganya juga berbeza mengikut gred serta kualiti.
Setelah diangkat toskan lebihan minyak menggunakan tisu dapur. Guna api sederhana dan masak sehingga ikan bilis menjadi kuning keemasan. Tapi siapa yang pernah cuba goreng ikan keli ni mesti tahu macam mana berperang keadaannya nanti.
Gunakan minyak yang banyak semasa menumis supaya cili betul2 masak dan tak cepat rentung. Kalau guna pak aji bolehlah letak sikit pada sambal. 03062020 Menikmati lauk ringkas ikan bilis goreng dengan nasi panas dan telur mata kerbau memang menyelerakan.
Bila dah puas hati ia garing toskan. Ditambah pula dengan potongan cili padi dengan kicap memang kecur air liur dibuatnya. I Asam Keping Sebelum menggoreng ikan gorengkan beberapa asam keping.
Meletup sana meletup sini. Menurut Wanie ikan bilis yang digoreng garing memang sedap dimakan dengan pelbagai cara. Ia bagi mengelakkan ikan bilis menjadi berminyak sewaktu disimpan.
Ikan bilis kalau rangup makan dengan nasi letak kicap potong. Akhir sekali goreng ikan bilis. Bila sejuk ia dah lemau.
18102016 Goreng kentang di dalam minyak panas. Bila goreng ikan bilis ianya tak rangup. 07022017 Kalau ikut petua goreng ikan mak-mak dan orang yang berpengalaman ada beberapa bahan yang boleh digunakan untuk mengelakkan ikan daripada meletup.
Kisar Cili Kering Yang Telah Digoreng. Kalau rangup pun sekejap aje. 20102020 Bagi mak-mak yang suka goreng ikan bilis boleh cuba petua yang dikongsikan oleh Mis Bie ini.
Ikan bilis Jepun ni saiznya kecil dan halus. 25022017 Ketika ini baru goreng ikan bilis sampai garing. Sebab ramai yang memilih untuk tak cuci ikan bilis terus masuk dalam minyak untuk mantain rangup.
Petua-petua di bawah boleh membantu anda. Sekarang kita kisarkan pula cili kering yang dah digoreng tadi. Untuk membuat sambal buang sedikit minyak lebihan goreng.
14052018 Sambal garing bilis tempe pedas masam manis. 05072021 Ramai juga dikalangan ibu-ibu yang gemar menyimpan stok ikan bilis goreng tetapi ada kalanya ikan bilis yang digoreng menjadi tidak rangup dan kurang enak setelah lama disimpan. 08042021 Untuk itu jom kita baca perkongsian daripada Wanie Ishak berkaitan petua ikan bilis goreng lebih rangup dengan menggunakan cuka masakan.
Bagaimanapun ikan bilis yang liat dan sukar untuk dikunyah pasti akan membantutkan selera. Biasa kita berhadapan dengan masalah. Terus masuk dalam minyak untuk maintain rangup.
Cara Membuat Ikan Bilis Kekal Rangup. Fuh satu hal pulak nak bersilat kat dapur.
Komentar
Posting Komentar